Wędzenie wędlin – co daje i jakie ma wartości?

Wędzenie wędlin
Wędzenie wędlin to proces obróbki żywności, który z roku na rok zyskuje na popularności. Wędzić można wiele produktów od wędlin, przez ryby, aż po sery. To także jedna z najstarszych metod utrwalania żywności. Czy jednak wędzenie nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie? Odpowiedź znajdziecie w tym artykule.
Na czym polega wędzenie?
Wędzenie produktów jest jedną z najstarszych metod konserwacji żywności, podobnie jak suszenie czy solenie. Polega ono na poddawaniu wybranych produktów żywnościowych działaniu dymu wędzarniczego. O tym, jakie drewno według nas najlepiej wybrać do wędzenia pisaliśmy tu drewno bukowe .
Co daje wędzenie?
Dzięki procesowi wędzenia produkty uzyskują charakterystyczny aromat, smak oraz złotą, czerwoną lub brązową barwę, która tworzy się głównie na powierzchni produktu. Ale to nie wszystko, wędzenie ma również właściwości bakteriobójcze. Zmniejsza się także objętości wody w produkcie. Dzięki wędzeniu produkty są również dłużej przydatne do spożycia.
Czy wędzenie jest zdrowe?
Dobrej jakości wędliny, delikatnie wędzone są bogate w cenne dla naszego organizmu wartości odżywcze. Ich głównym składnikiem jest białko, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Posiada też wiele minerałów np. żelazo czy cynk, który sprawia, że skóra wygląda zdrowo, a włosy i paznokcie są mocne. Dobrze przyrządzona szynka, kiełbasa czy kabanosy są zdrową przekąską, będącą bogatym źródłem białka, tłuszczy oraz witamin z grupy B i witaminy E.
Jeśli szukasz zdrowych wędlin, delikatnie wędzonych, wytwarzanych tradycyjnie zajrzyj do naszego sklepu wedliny.pl Szczególnie polecamy zakładkę 100% naturalne.