Wędliny z manufaktury czy wędliny marketowe? Które wybrać?

Czy ogólnodostępne wędliny z marketu mogą nam szkodzić? 

Czy wiesz, że wędliny z dodatkiem chemii mogą wpływać na rozwijanie się alergii pokarmowych i nie tylko? Jeżeli w naszym menu dominują wyroby mięsne o niskiej jakości, narażamy się na szereg różnorodnych konsekwencji zdrowotnych, które dość często wynikają z naszej niewiedzy, a także niezdrowych nawyków. Co więcej, spore ilości wędlin, które kuszą nas swoim apetycznym wyglądem oraz aromatycznym zapachem to niestety jedynie podróbki które mają jedynie przypominać naturalne produkty. Co można znaleźć w składzie wędliny z marketu?

Jak rozpoznać dobrą wędlinę? 

Tu sprawdza się zasada – im mniej, tym lepiej. Dlatego, zanim wrzucisz produkt do koszyka, przeczytaj skład. Co powinno się znajdować na liście składników? Przede wszystkim mięso, im go więcej w 100 g, tym lepiej, solanka lub sól peklowa i przyprawy (czosnek, pieprz, liść laurowy, jałowiec). W składzie może też być informacja o tym, że produkt jest wędzony. Ważne, aby mięso było wędzone naturalnym dymem.

Czy wygląd ma znaczenie?

O, tak! Naturalne wędliny z wyglądu nie są idealne. Nie mają intensywnego, jednolitego koloru ani gładkiej powierzchni. Po przekrojeniu możemy zauważyć włókna mięsa oraz tłuszcz. Przy zakupie warto również zwrócić uwagę na to, czy wędlina jest sucha – produkty o wątpliwej jakości cechuje się widoczną wilgotnością oraz dużą zawartością wody. 

Ceny wędlin w markecie

Za zdrowe wędliny zakupione w marketach nie zapłacimy majątku. Ich ceny są różne, jednak najczęściej oscylują w granicach 35 złotych za kilogram. Niestety kwota, jaką musimy zapłacić, nie zawsze jest wyznacznikiem jakości, ponieważ w niektórych dużych supermarketach cena, jaką musimy zapłacić to ok. 30 zł/kg za… Wysoko przetworzone mięso. Zakupy spożywcze będą zdrowe pod warunkiem, że będziemy czytać etykiety. To właśnie dzięki nim będziemy w stanie, dowiedzieć się co zawiera produkt i jakie konserwanty mogą kryć się w środku.

Dlaczego warto kupić wędliny z manufaktury? 

Wędliny produkowane w rodzinnych manufakturach mają “ten” smak. Przypominają dawną wieś i wędliny jadane na świeżej pajdzie domowego chleba u babci. Nasze wędliny wytwarzamy od pokoleń według tej samej receptury. Przekazywanej z dziada pradziada, z ojca na syna.

Jeśli zatem szukasz miejsca, gdzie możesz zamówić świeże, pełne smaku i zdrowia wędliny – odwiedź nasz sklep wedliny.pl. Szczególnie polecamy zakładkę 100% naturalne. Znajdziesz tam produkty bez chemii, takie jak kiedyś!

Dowiedz się więcej z naszego bloga...