Wędliny dopasowane pod alergie pokarmowe

Alergeny pokarmowe przyczyną wielu dolegliwości

Alergie i nietolerancje pokarmowe są spotykane coraz częściej. Cierpią na nie zarówno dorośli, jak również dzieci. Czym są alergie pokarmowe? Alergia to negatywna reakcja organizmu na dany pokarm, czyli bodziec. Bodziec, tak zwany alergen, jest nieszkodliwy dla większości osób, jednak u alergika wywołuje objawy chorobowe. W alergii pokarmowej objawy te powtarzają się każdorazowo po spożyciu określonego produktu żywnościowego. Alergenami może być zarówno pokarm, jak i dodane do niego substancje.

Do najczęściej uczulających pokarmów należą:

  • białka mleka krowiego, 
  • jaja 
  • soja
  • pszenica (zwłaszcza u dzieci)
  • ryby i owoce morza, 
  • orzechy
  • również warzywa, np. pomidory, czy seler
  • przyprawy. 

 

Alergie pokarmowe – objawy

Objawy alergii pokarmowych mogą być różnorodne i dotyczyć jednocześnie wielu narządów. Należą do nich np.:

  • świąd, wysypka (typowe dla atopowego zapalenia skóry),
  • pokrzywka,
  • katar,
  • kaszel,
  • duszności (będące jednym z objawów astmy),
  • obrzęk jamy ustnej i krtani,
  • podrażnienie śluzówki jamy ustnej,
  • kolka,
  • biegunka lub zaparcia,
  • ból brzucha i uczucie wzdęcia,
  • nudności,
  • ciągłe rozdrażnienie,
  • zaburzenia snu.

W przypadku znacznego uczulenia na dany alergen może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Jest to silna reakcja organizmu, która w skrajnych przypadkach może zagrażać życiu. 

Wędliny dopasowane pod alergie pokarmowe, na co zwrócić uwagę?

Coraz częściej różni producenci bombardują nas reklamami wędlin, słodyczy czy pieczywa z napisem “bez glutenu, czy bez laktozy.” Coraz więcej producentów dostrzega specjalne potrzeby osób na diecie bezglutenowej. Na co zwrócić uwagę przed kupnem? Przede wszystkim, zanim wrzucimy produkt do koszyka, należy przeczytać skład. Warto wybierać takie produkty, gdzie na etykiecie w składzie znajdziemy jedynie mięso, przyprawy oraz informację o ewentualnym wędzeniu naturalnym dymem.

Dobra bezglutenowa wędlina, jest pełna smaku i aromatu. Przygotowywana według tradycyjnych receptur. Nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Śmiało można tak zdrowy produkt podać dzieciom. 

Alergie pokarmowe w praktyce. Czy osoby uczulone są skazane na niesmaczne jedzenie? 

Od kilku lat przybywa osób, które mają stwierdzoną nietolerancję na gluten, laktozę, skorupiaki czy orzechy. Każdy, kto jest na diecie bezglutenowej, na pewno chociaż raz słyszał od swoich znajomych, rodziny czy kolegów z pracy podobne zdanie: “Przecież to musi być okropne, jak możesz normalnie funkcjonować jedząc te paskudne bezglutenowe mięsa, wędliny, makarony czy pić mleko bez laktozy?” Oczywiście to MIT! Jedzenie bez glutenu lub innych alergenów wcale nie musi posiadać gorszych walorów smakowych, o czym świadczą np. nasze pyszne wędliny bez glutenu, bez laktozy i innych alergenów! 

Zajrzyj do naszego sklepu, gdzie wędliny są przygotowywane w starej rodzinnej manufakturze na Podhalu. A receptury są przekazywane z dziada pradziada, z ojca na syna. Szczególnie polecamy wyroby 100% naturalne. Tradycja, zdrowie i pyszny smak. Na to stawiamy!

 

Dowiedz się więcej z naszego bloga...