To prawdziwy hit kulinarny!

Płatki róży zamknięte w słoiku
To niezwykła propozycja dla wszystkich fanów nietypowych kulinarnych dodatków. Ucierane płatki róży wzbogacą smak domowych deserów na zimno i słodyczy, ale także świetnie sprawdzą się w wypiekach. Konfitura z płatków róży obłędnie smakuje rozsmarowana na bagietce lub wyjadana prosto ze słoiczka. Zmieni smak zwykłej herbaty w bardziej delikatny i lekko słodkawy napój.
Ucierane płatki róży w cukrze
Konfitura cenna jest nie tylko dzięki swoim walorom smakowym, ale również zdrowotnym.
Właściwości – płatki róż zawierają flawonoidy i antocyjany, czyli roślinne substancje antyoksydacyjne, którym rośliny zawdzięczają barwnik. Mają one działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i detoksykacyjne. Róże są bogate także w witaminę C, która wzmacnia odporność.
Płatki zawierają cenne pierwiastki oraz związki mineralne, flawonoidy, karoteny, witaminy, olejki eteryczne. Pomagają leczyć infekcje bakteryjne i choroby dróg oddechowych.
Płatki róży od zawsze wykorzystywane były w aromaterapii. Często dodawano je również do kąpieli. Aromat róży potrafi odgonić wszelkie niepokoje, uspokoić i wprawić w uczucie błogości.
Wskazówka – wymieszaj konfiturę z odrobiną wody, a ulżysz sobie w kaszlu. Sok zawarty w płatkach róży wspiera leczenie stanów zapalnych gardła.
Konfitura z płatków róży – gdzie kupić?
To produkt absolutnie wyjątkowy, który skradnie serce każdemu miłośnikowi róż i każdej miłośniczce kulinarnych rewolucji – Konfitura ucierana z płatków róży