Tłuszcze zwierzęce – właściwości i korzyści dla zdrowia

Tłuszcze zwierzęce- jeść czy nie jeść?
Tłuszcze wielu osobom kojarzą się niezbyt korzystnie. Nie ma co się dziwić, przecież przez ostatnie dziesięciolecia przekonywano nas, że tłuszcz szkodzi zdrowiu i prowadzi do nadwagi. Obecnie badania wykazują, że tłuszcze w naszym organizmie są pożądane i nie należy z nich rezygnować. Ale jakie jest zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze zwierzęce? Jakie tłuszcze są potrzebne, a jakich lepiej unikać? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.
Podział tłuszczów
Najprostszym jest podział ze względu na pochodzenie. Tłuszcze dzielimy na:
- Tłuszcze roślinne – pozyskiwane głównie z nasion rzepaku, słonecznika, soi czy siemienia lnianego. Można je również pozyskać z miąższu z awokado, palmy oleistej czy rokitnika. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też najczęściej występują w formie płynnej. Tłuszcze roślinne mają korzystny wpływ na ciśnienie tętnicze, są bogatym źródłem wit. E oraz polifenoli.
- Zwierzęce tłuszcze – są wytwarzane poprzez wytapianie ich z rozdrobnionej tkanki. Tłuszcze, które składają się z nasyconych kwasów tłuszczowych, są odporne na wysoką temperaturę, dlatego też idealnie nadają się do smażenia;
- Tłuszcze sztuczne i modyfikowane – powstają w wyniku przemysłowego uwodornienia, czyli utwardzenia olejów roślinnych. Podczas tego procesu olej roślinny wzbogaca się w cząsteczki wodoru, a następnie poddaje się go działaniu bardzo wysokiej temperatury.
Tłuszcze – niezastąpiony składnik w diecie
Tłuszcze stanowią jeden z głównych składników błon komórkowych. Dzięki nim w naszym organizmie wchłanianie się takie witaminy jak A, D, E, K. Zapewniają prawidłową pracę komórek układu nerwowego i mózgu, chronią siatkówkę oka. To tylko niewielka ilość właściwości zdrowotnych płynących z tłuszczów. Organizm człowieka nie potrafi ich sam produkować, dlatego należy je dostarczać w pożywieniu. Mają one wybitnie prozdrowotne działanie.
Zalety tłuszczów zwierzęcych
Tak, okryte złą sławą tłuszcze zwierzęce też mają swoje zalety. Owszem, znajdziemy w nich więcej niż w tłuszczach roślinnych nasyconych kwasów tłuszczowych. Ale tłuszcze zwierzęce również zawierają zdrowe kwasy nienasycone, a także inne korzystne dla zdrowia związki. Dostarczają kwasu wakcenowegoi kwasu linolowego, które m.in. wspomagają naturalne funkcje obronne organizmu i działają anty nowotworowo.