Ser OSCYPEK z Certyfikatem. Oscypek prosto z gór. Prawdziwy oscypek

Szukasz prawdziwego oscypka?
A może interesują Cię serki i sery góralskie?
Świetnie trafiłeś!
U nas kupisz prawdziwy ser oscypek z Certyfikatem. Nie ma chyba drugiego takiego produktu, który tak dobrze kojarzy się z polskimi górami jak oscypek. To sporych rozmiarów ser, który zawiera 30% mleka krowiego i 70% mleka owczego. Nasze oscypki są wyrabiane na bacówkach przez Baców – zgodnie z tradycją i obowiązującymi normami. Oscypki Bacowie wędzą na naturalnym dymie z drewna bukowego. Dym sprawia, że na oscypkach pojawia się twardawa skórka o złotej barwie. Ser oscypek z Certyfikatem posiada walcowaty kształt z charakterystycznymi zdobieniami.
Gwarancja jakości
Kupując u nas masz pewność, że otrzymasz produkt opatrzony Certyfikatem, a więc oryginalny w swojej formie i smaku. Ser oscypek jest bardzo duży – jego gramatura wynosi aż 600 gramów. To produkt sezonowy, który jest dostępny od początku maja do października. Ser oscypek z Certyfikatem jest wytwarzany ze świeżego mleka, które pochodzi od owiec wypasanych na halach.
Czym różnią się oscypki od serków góralskich?
Oscypki to produkt sezonowy, dostępny jedynie od maja do października. To właśnie w tym czasie owce są wypasane na halach i dają świeże mleko. Jak wspomnieliśmy wyżej prawdziwy oscypek musi zawierać minimum 60% mleka owczego. Jesienią i zimą owce odpoczywają w owczarniach, nie są dojone, a więc nie dają mleka.
Dlatego w sezonie jesiennym oraz zimowym można kupić serki góralskie, które są wyrabiane jedynie z mleka krowiego. Serki i serki góralskie po przekrojeniu są w środku bardziej żółte niż oscypki. Ponieważ mleko krowie zawiera mniej białka niż mleko owcze. Ich skórka jest również dużo ciemniejsza od oryginalnych oscypków. Serki góralskie również są wyrabiane na bacówkach w tradycyjny sposób.
Jak smakuje prawdziwy oscypek?
Jeśli kiedykolwiek miałeś okazję jeść oscypki – na pewno wiesz, że ich smak jest wyjątkowy. Od czego zależy? Od techniki wyrabiania oraz odpowiednich proporcji mleka owczego do krowiego. Dostępne w naszym sklepie oscypki mają certyfikat. Dzięki temu masz pewność, że są wytwarzane według receptur pochodzących od górali. Wszystkie oscypki zostały stworzone ze składników wysokiej jakości, to sprawia, że smakują wyśmienicie i dokładnie tak, jak przed laty.
Ser oscypek z Certyfikatem ma charakterystyczny, słonawy smak. Wyczuwalna jest dość mocno również nuta wędzonki. Dzięki temu doskonale smakuje jedzony na zimno, bez żadnych dodatków. Sprawdzi się także na ciepło, na przykład z grilla. Ciągnący ser będzie idealnie komponował się z dodatkiem domowej konfitury z żurawiny! To nie tylko pyszna ale również zdrowa przekąska!
Zamów oscypki już teraz!
Nie przegap sezonu na oscypki! Zamów je już teraz. Nasze wyroby pakujemy hermetycznie. Otrzymujesz produkty świeże oraz wyrabiane zgodnie z tradycjami. W paczkach umieszczamy wkłady chłodzące, dzięki temu masz pewność, że produkty nie zepsują się w trakcie transportu.
Prawdziwe oscypki dostępne od maja do października znajdziesz tu: prawdziwe oscypki
W sezonie jesienno- zimowym, kiedy nie ma oscypków – zamów serki i sery góralskie, które będą idealną i przede wszystkim smaczną alternatywą!
Pyszne serki góralskie, serki podhalańskie, gołki czy korbacze kupisz tu: sery