Parówki – jak powstaje dobra parówka?

Parówka parówce nierówna

Myślisz, że parówki to produkt drugiej kategorii? Zastanawiasz się czy są zdrowe i czy można podawać je dzieciom? Produkty różnią się między sobą jakością. Dowiedz się, jak wybrać dobre parówki pełne mięsa, a które wyroby omijać szerokim łukiem.

Na czym polega proces produkcji parówek

Parówki to rodzaj drobno zmielonej wędliny uformowanej na kształt cienkiej kiełbaski. Uwielbiamy jeść je na gorąco, ale również na zimno w formie szybkiej przekąski. To kontrowersyjny produkt, który ma dużą ilość przeciwników, chociaż znajdą się i tacy, których parówki są podstawą diety. Zwolennicy tych wyrobów zachwalają ich delikatny smak. Faktycznie, można powiedzieć, że niektóre parówki tylko udają wyrób mięsny, ale ogólnie rzecz biorąc, ich jakość z roku na rok się zmienia – jest coraz lepsza. Nic dziwnego, parówki to nadal najchętniej kupowany produkt wędliniarski, zajadają się nimi zarówno dorośli jak również dzieci.

Niska cena

Parówki przez wiele osób doceniane są za niską cenę i łatwość przygotowania. Stanowią podstawowy składnik kultowego hot-doga. Świetnie sprawdzają się na śniadanie, kolację lub jako szybka przekąska w ciągu dnia. Niestety, często razem z niską ceną możemy się spodziewać słabej jakości. Dlatego warto czytać skład i postawić na produkt zdrowy, chociaż czasami nieco droższy.

Skład parówek

Jeszcze kilka lat temu parówki uważane były za produkt tani, mało wartościowy i dostępny w każdym sklepie. Były traktowane jako gorsza alternatywa dla innych wyrobów mięsnych. Dzisiaj ewidentnie wiele osób stawia na jakość. Zawarte w parówkach mięso i jego ilość zależy najczęściej od producenta i wpływa na ostateczną jakość wyrobów.

A co jeszcze można znaleźć w składzie parówek? Wodę, tłuszcz i przyprawy oraz emulgatory i konserwanty. Do parówek dodaje się również mięso ścięgniste ( najczęściej pręga wołowa i golonka wieprzowa). To pozwala na uzyskanie zwięzłej i jędrnej konsystencji charakterystycznej dla parówek. Dlaczego wykorzystuje się części mięsa, które są tłuste? To zapewnia dobrą konsystencję i smak wyrobów.

Parówki, gdzie kupić najlepsze?

Jeśli szukasz produktu zdrowego, o dużej zawartości mięsa z krótkim składem – zajrzyj do naszego sklepu. Szczególnie polecamy te z dodatkiem cielęciny. Sekretem naszym pysznych parówek jest polskie mięso wieprzowe, aromatyczne przyprawy i odpowiedni proces parzenia. Bazujemy również na tradycyjnych i sprawdzonych metodach produkcji. Zawierają aż 90% mięsa. Zachwycą delikatnym smakiem Ciebie i Twoich domowników.

Znajdziesz je tu: parówki z cielęciną.

 

 

Dowiedz się więcej z naszego bloga...