Naturalne wędliny, czyli jakie?

Naturalne wędliny – gdzie je znaleźć?
Zastanawiałeś się czasem, co znaczy hasło “naturalne wędliny” ? Co mieści się w tym określeniu? Naturalne, czyli przygotowywane tak, jak robili to nasi dziadkowie. Bez jakiejkolwiek interwencji znanych nam teraz jako “nowoczesne” metody produkcji.
Naturalne produkty – to te z krótkim składem. Wykonane wyłącznie z naturalnych składników i najwyższej jakości mięsa bez dodatku chemii. To te wyrabiane zgodnie ze starą recepturą.
Pamiętam ze wspomnień mojego dziadka, że w czasach, gdy nie było lodówek, tradycyjnym sposobem konserwowania i przygotowywania mięsa i ryb było wędzenie. Nadawało mięsu trwałość i pozwalało na dłuższe przechowywanie.
Wędzenie – naturalna metoda konserwacji żywności
W wyniku wędzenia naturalnym dymem żywność uzyskuje specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni. Obok solenia i suszenia wędzenie uznawane jest za jedną z najstarszych metod utrwalania żywności. Wędzenie ma również ogromny wpływ na ilość wody w wyrobach. Podczas wędzenia następuje zmniejszenie jej zawartości.
Jak odbywa się u nas cały proces wyrobu naturalnych wędlin?
Mięso trafia najpierw do marynaty – to mieszanka przypraw i soli peklującej, co chroni je przed zepsuciem. Następnie wędzimy je i schładzane szokowo do bardzo niskiej temperatury. Po tym etapie pakujemy produkty próżniowo. Dzięki temu świeże i pyszne kiełbasy, boczki, kabanosy, wędliny i inne wyroby trafiają świeże i pachnące na Twój stół. Ten staranny proces wyklucza konieczność stosowania substancji konserwujących i sprawia, że mięso ma wyjątkowy smak i aromat.
Naturalne wyroby to prawdziwy przysmak, który warto mieć w swojej lodówce. Sprawdź, które z naszych 100 % naturalnych produktów przypadną Ci do gustu.
Żyjcie w zdrowiu!
Maria Gąsienica, Gaździna z Podhala