Naturalne syropy

Szukasz naturalnych syropów na wzmocnienie odporności?
Idealnie trafiłeś!

W naszym sklepie internetowym znajdziesz takie syropy jak:

  • syrop z aronii
  • syrop z czarnej porzeczki
  • syrop malinowy
  • syrop z mniszka lekarskiego
  • syrop z czarnego bzu
  • syrop z pędów sosny
  • syrop z pigwowca
  • syrop z rokitnika

Zanim dodasz je do koszyka, poznaj ich niesamowite wartości odżywcze!

Syrop z aronii

Syrop z owoców aronii ma głęboki, ciemnobordowy kolor i oryginalny, cierpki ale zarazem słodki smak – to prawdziwy zastrzyk witamin!

Syrop z aronii – wartości odżywcze

Aronia to jedyny owoc jagodowy z największą zawartością antocyjanów ( to naturalne barwniki, które nadają intensywny kolor owocom) Mają silne działanie antyoksydacyjne – chronią nasz organizm przed wieloma chorobami takimi jak np. stres oksydacyjny, który jest przyczyną wielu chorób (np. choroby serca).

Wskazówka – owoce aronii nazywane są również jagodami, zaraz po zerwaniu mają cierpki smak, który wynika z dużej zawartości garbników, miąższ aronii jest bardzo aromatyczny. Aby pozbyć się cierpkiego smaku wystarczy owoce zaraz po zerwaniu przechowywać przez kilka dni w ujemnej temperaturze, można włożyć je do zamrażarki.

Produkt znajdziesz tu: Naturalny syrop z aronii

Syrop z czarnej porzeczki 

Te malutkie, niepozorne, czarne kuleczki to skarbnica wielu minerałów, przeciwutleniaczy i witamin. Sprawdź jakich.

Czarna porzeczka – wartości odżywcze

Zawiera wit. C, B, A, biotynę, kwas foliowy oraz  potas, wapń, bor oraz jod. Co ciekawe owoce czarnej porzeczki mają trzy razy więcej witaminy C niż cytryna. Dlatego przetwory z czarnej porzeczki jak i same owoce wspomagają działanie układu odpornościowego, zmniejszają stany zapalne, szczególnie przy zapaleniu stawów, pomagają przy reumatyzmie. Syrop z czarnej porzeczki to bogactwo mikro i makroelementów ( żelaza, magnezu, manganu, kwasu foliowego) – dlatego polecany jest szczególnie kobietom w ciąży.

Syrop z czarnej porzeczki pomaga na niestrawność, zgagę, korzystnie wpływa na jamę ustną – zmniejsza ryzyko próchnicy. A flawonoidy hamują tworzenie się w organizmie toksycznych związków odpowiedzialnych za choroby nowotworowe. Te same związki wpływają na opóźnienie procesu starzenia i poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziałają miażdżycy i regulują ciśnienie tętnicze. Z kolei duża zawartość witaminy A korzystnie wpływa na wzrok.

Produkt znajdziesz tu: Naturalny syrop z czarnej porzeczki

Syrop malinowy

Poleca się szczególnie w okresie przeziębienia oraz na wzmocnienie odporności – to naturalny lek na uzupełnienie witamin i minerałów oraz recepta na lepsze samopoczucie!

Syrop z owoców malin – wartości odżywcze

Warto sięgać po syrop malinowy, ponieważ maliny zalicza się do jednych z najzdrowszych owoców.  Znajdziemy w nich: magnes, potas, wapń, wit. C,E oraz witaminy z grupy B.

Kwas salicylowy zawarty w malinach pobudza gruczoły potowe, natomiast olejki eteryczne – rozgrzewają. Dodatkowo syrop działa także przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. Wzmacnia serce, działa przeciwmiażdżycowo oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Owoce malin mają także właściwości uspokajające. A polifenole, czyli silne antyoksydanty, chronią przed namnażaniem się wolnych rodników w organizmie i opóźniają procesy starzenia się.

Produkt znajdziesz tu: Naturalny syrop z malin

Syrop z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski często jest uznawany za bardzo uciążliwy chwast,  plewi się go i wyrzuca…A szkoda! Bo kryje w sobie bogactwo pożytecznych składników.

Syrop z mniszka – wartości odżywcze

Ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Bardzo często stosuje się go w przypadku bólu gardła, a także kaszlu. Doskonale sprawdza się również jako lek na dolegliwości żołądkowe i na infekcje skórne.

Syrop z mniszka smakuje jak miód i podobnie jak miód, ma też wiele właściwości, które czynią go naturalnym lekiem.

Produkt znajdziesz tu: Naturalny syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z czarnego bzu

Syrop z owoców czarnego bzu- wartości odżywcze

Naturalny syrop z owoców czarnego bzu to prawdziwa bomba witaminowa, oprócz dobroczynnego działania w walce z katarem, kaszlem czy gorączką – witaminy i sole mineralne zawarte w nim łatwiej pomogą uporać się organizmowi z infekcją i pomogą w regeneracji. Dlatego sok z czarnego bzu w sposób naturalny wzmocni naszą odporność. Działa również moczopędnie i oczyszczająco, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie nerek. Uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne oraz zmniejsza przepuszczalność naczyń. Ma także działanie przeciwcukrzycowe (obniża poziom cukru we krwi), a nawet przeciwnowotworowe.

 Syrop z owocu czarnego bzu z dodatkiem wody to przepyszny i zdrowy napój.  Spróbuj!

Produkt znajdziesz tu: Naturalny syrop z czarnego bzu

Syrop z Pędów Sosny

Pamiętacie dawne czasy, kiedy to babcie zasypywały młode pędy sosny cukrem, następnie przechowywały go w ciemnym, ale ciepłym miejscu, aż puści sok? To najlepszy antybiotyk na kaszel i przeziębienie!

Syrop z pędów sosny – wartości odżywcze

Młode pędy sosny, tak samo jak pączki różnych roślin to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Dlaczego? Rośliny oddają tam całe swoje bogactwo, żeby się prawidłowo rozwijać. Dlatego właśnie przetwory z pędów sosny to naturalne lekarstwo na wiele chorób.  Syrop z pędów sosny to fenomenalny lek na przeziębienie i kaszel –  naprawdę warto go mieć w domu.

Ten pachnący lasem syrop działa bakteriobójczo i wykrztuśnie, poleca się go szczególnie przy problemach z górnymi drogami oddechowymi i przy zapaleniu gardła. Olejek sosnowy zawarty w syropie pomaga udrożnić drogi oddechowe, co ułatwia oddychanie. Duża zawartość witaminy C zwalcza wolne rodniki i wzmacnia odporność. Flawonoidy zawarte w syropie działają przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i rozkurczowo.

Produkt znajdziesz tu: Syrop z pędów sosny

Syrop z pigwowca

Pigwa jest owocem, który powinno się włączyć do codziennej diety w okresie jesienno-zimowym, ze względu na dużą zawartość witaminy C, innych witamin i pierwiastków mineralnych, które pomagają w naturalny sposób wzmocnić naszą odporność. 

Syrop z pigwowca – właściwości odżywcze

Owoce pigwowca charakteryzują się silną aktywnością antyoksydacyjną, a przeprowadzone do tej pory badania wykazały ich właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwskurczowe i przeciwbakteryjne. Przetwory z pigwowca mają korzystny wpływ na nasz organizm, ponieważ są źródłem wielu składników bioaktywnych. Substancje prozdrowotne zawarte w owocach pigwowca:

  • Witaminy: A, D, C, B1, B2, B3, B9, kwas foliowy
  • Polifenole – opóźniają procesy starzenia, zwiększa usuwanie metali ciężkich i toksyn
  • Aminokwasy
  • Związki mineralne: cynk, fosfor, magnez, potas
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe
  • Błonnik – przyspiesza przemianę materii

Produkt znajdziesz tu: Naturalny syrop z pigwowca

Syrop z rokitnika

W Polsce rokitnik dziko występuje na terenach wzdłuż wybrzeża Bałtyku i w Pieninach. Bardzo często uprawia się go dla ozdoby oraz w celu wzmocnienia skarp.

Syrop z Rokitnika zawiera bardzo duże ilości witaminy C, witamin z grupy B, flawonoidów, witamin A, D, F, K.

Ze względu na silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, po sok z rokitnika dobrze jest sięgnąć podczas nieżytu żołądka, zatrucia pokarmowego lub wspomagająco w leczeniu przewlekłych biegunek. Ten niezwykły napój warto wykorzystać przy wrzodach układu trawiennego.

Produkt znajdziesz tu: Naturalny syrop z rokitnika

Dowiedz się więcej z naszego bloga...