Naturalne, prawdziwe miody jak dawniej…

Prawdziwe miody

Każdy wie czym jest naturalny miód pszczeli. Z łatwością większość z nas może nawet wymienić kilka rodzajów miodów i wskazać ten najsmaczniejszy dla siebie. Jednak oprócz różnic w smaku, miód może różnić się też zawartością prozdrowotnych składników odżywczych. Dlatego warto zwrócić uwagę nie tylko na to, z jakich surowców został pozyskany nektar, a co zawiera dany rodzaj miodu.

Naturalny miód gryczany 

Miód gryczany ma charakterystyczny smak i zapach gryki, jego konsystencja jest ziarnista, a barwa miodu brązowa. Smak jest ostry, słodki i lekko piekący z silnym ziołowym aromatem, dlatego nie zawsze odpowiada on dzieciom. Nie mniej jednak, jest to jeden z najzdrowszych miodów, który działa jak antybiotyk.

Miód gryczane zwiększa przyswajalność  witaminy C, poprawia pracę układu odpornościowego, przyspiesza gojenie się ran, zawiera spore ilości magnezu oraz żelaza, które pomaga w walce z anemią. Wpływa również odtruwająco i oczyszczająco na wątrobę, oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając w ten sposób miażdżycy.

Jeśli jesteś ciekaw jak smakuje, znajdziesz go tu: miód gryczany

 

Naturalny miód rzepakowy

Jego konsystencja jest kremowa i jedwabista, a jeżeli chodzi o smak to uważa się, że jest to jeden z najsłodszych miodów. Jest delikatny i słodki o lekko kwiatowym aromacie. Z racji swojego łagodnego smaku jest szczególnie lubiany przez dzieci!

Właściwości lecznicze miodu rzepakowego: jest pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy, wspomaga leczenie schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy,  obniża ciśnienie tętnicze krwi, wyrównuje niedobory potasu w organizmie, jest świetnym lekarstwem w stanach przeziębienia i stanach zapalne dróg oddechowych,  przyspiesza gojenie ran, jest pomocny w oparzeniach zapobiega tworzeniu się pęcherzy.

Miód rzepakowy znajdziesz tu: Miód rzepakowy

 

Naturalny miód wielokwiatowy

Aby powstał miód wielokwiatowy potrzeba wielu rodzajów roślin i kwiatów. To właśnie ta bogata gama roślin sprawia, że jego smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. To ulubieniec Polaków wśród miodów.

Kolor i smak miodu wielokwiatowego zależy od okresu, w którym zbierany jest pyłek kwiatowy, np. miód wielokwiatowy wiosenny jest barwy jasnej, a jego smak jest delikatnie słodki, natomiast ten wytwarzany latem jest bardziej aromatyczny i słodszy w smaku, a jego kolor jest znacznie ciemniejszy.

Miód wielokwiatowy pozytywnie wpływa na pracę serca, usprawnia krążenie krwi i obniża ciśnienie. Zawiera cukry proste, czyli glukozę i fruktozę, które pomagają w stanach przemęczenia psychicznego i fizycznego. Jest także doskonałym lekiem na przeziębienie i grypę, a jego regularne stosowanie zaleca się ludziom cierpiącym na alergię i astmę.

To najczęściej używany miód w każdej polskiej kuchni.

Posmakuj tego miodu i zamów go tu: miód wielokwiatowy

 

Naturalny miód faceliowy 

Facelia błękitna, jest rośliną bardzo dobrze znaną pszczelarzom. Jest bardzo łatwa do uprawy, kwitnie wiernie, a co najlepsze –  nie musi być jej dużo by zapewnić pożytek dla jednej pasieki. Facelia dostarcza dużo nektaru i pyłku, który jest łatwy do rozróżnienia z powodu koloru granatowego!

Miód faceliowy jest miodem nektarowym czyli kwiatowym, pszczoły pozyskują nektar z facelii błękitnej i zamieniają go w złoty, aksamitny miód. Facelia krótko kwitnie, ale jak już wspomnieliśmy jest bardzo miododajna, z tego właśnie względu pszczelarze nazwali ją “królową miododajności”, natomiast miód – miodem królewskim.

Kolor miodu faceliowego, jest jasnożółty dochodzący do białego. Z wyglądu przypomina nieco miód rzepakowy, ale jego smak i zapach zbliżony jest do akacjowego. Jest bardzo aromatyczny, przyjemny i delikatny dla podniebienia, ma ledwo zauważalny, ale kwaskowaty posmak. Bardzo szybko ulega krystalizacji, krystalizuje się na jasnokremowo lub biało.

Miód faceliowy ma wiele wartości prozdrowotnych. Pomaga przy zwalczaniu przeziębienia oraz przy leczeniu astmy oskrzelowej, obniża ciśnienie krwi, pomaga przy leczeniu chorób układu krążenia, miażdżycy, nadciśnieniu, bywa wykorzystywany pomocniczo w leczeniu choroby wrzodowej żołądka. Miodowi faceliowemu przypisuje się hamowanie szkodliwego wpływu używek w postaci tytoniu, alkoholu i kofeiny na organizm.

Przekonaj się jak smakuje, zamów tu: miód faceliowy

Dowiedz się więcej z naszego bloga...