Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jakie korzyści płyną z jedzenia czerwonego mięsa?

2022-03-02
Jakie korzyści płyną z jedzenia czerwonego mięsa?

Czy czerwone mięso jest zdrowe? Prawda czy fałsz?

Jedzenie mięsa z wielu względów korzystnie wpływa na zdrowie. Przede wszystkim dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka oraz wspomaga proces wytwarzania hemoglobiny. A jak jest w przypadku czerwonego mięsa? Czy jest zdrowe, czy szkodzi? Na temat czerwonego mięsa krąży wiele teorii. Według jednej z nich powinno się je ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z domowego menu. Inni twierdzą, że jest ono niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jaka jest zatem prawda?

Czerwone mięso, czyli jakie?

Mięsem czerwonym nazywa się mięso pochodzenia dużych zwierząt rzeźnych, ale także łownych. Zalicza się do niego mięso świń – wieprzowina, krów -wołowina i kaczek. Ale również baraninę, jagnięcinę, koninę, kozinę oraz dziczyznę.

Zarzuty, że dieta bogata w czerwone mięso jest przyczyną chorób serca, cukrzycy czy nadwagi i otyłości, niewiele mają wspólnego ze stanem faktycznym. W rzeczywistości badania czerwonego mięsa, które wskazywały jego szkodliwość, dotyczyły mięs wysoko przetworzonych, gdzie znajdowało się sporo dodatkowych, niekoniecznie zdrowych i zupełnie niepotrzebnych składników. Czerwone mięso dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka oraz cennych składników mineralnych, takich jak cynk i żelazo.

Czerwone mięso to źródło niezdrowych tłuszczów nasyconych

Rzeczywiście, w czerwonym mięsie znajduje się więcej tłuszczów nasyconych niż w mięsie białym. Co za dużo, to nie zdrowo. Wiadomo, jak z każdym produktem. Dlatego, aby zredukować ilość niezdrowych dla człowieka tłuszczów nasyconych, należy je poddać określonej obróbce termicznej. Np. grillowanie czy gotowanie na parze, sprawi, że niechciany tłuszcz się wytopi. Ponadto przy wyborze czerwonego mięsa warto wybierać te kawałki, które tłuszczu zawierają najmniej, jak np. polędwica wołowa.

Czerwone mięso, wybieraj mądrze

Kiedy sięgamy po szynkę, kiełbasę czy boczek, powinniśmy wybierać produkty zdrowe, pochodzące ze sprawdzonego miejsca, gdzie wyrabiane są według tradycyjnych receptur. Bez chemii, wypełniaczy, czy polepszaczy smaku. Idealnie, jeśli w składzie takich produktów znajdziemy jedynie mięso oraz przyprawy. Dlatego szczególnie polecamy nasze produkty 100% naturalne. Pełne zdrowia, wyrabiane z polskiego mięsa, prosto z rodzinnej wędzarni z Podhala, która działa niezmiennie aż od 1994r.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2022
Zaufane Opinie IdoSell
4.92 / 5.00 13 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-01-17
Wszystko ok. Jak zawsze !
2022-12-19
Polecam wszystkim

Dbamy o Twoją prywatność

Nasz Sklep wraz z Zaufanymi Partnerami przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie np. IP Twojego urządzenia oraz informacje zapisywane za pomocą technologii służących do ich śledzenia i przechowywania, takich jak pliki cookies, sygnalizatory www lub innych podobnych technologii.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności, a także w celach analitycznych, marketingowych, oraz aby dostosować treści do Twoich preferencji i zainteresowań w tym także do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych) oraz do poprawnego działania strony internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do cookie możesz określić w Twojej przeglądarce.

Klikając „ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY” wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki oraz na dostosowanie treści na stronie naszego Sklepu do Twoich preferencji, a także w celach statystycznych i marketingowych, w tym do wyświetlania spersonalizowanych treści (reklamowych). Zgodę możesz wycofać w dowolnym momencie poprzez usunięcie plików cookies z przeglądarki z danego urządzenia końcowego.

Jeżeli klikniesz „NIE WYRAŻAM ZGODY” - nie będzie możliwe wejście na stronę Sklepu.

NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel