Jakie korzyści płyną z jedzenia czerwonego mięsa ?

Czy czerwone mięso jest zdrowe? Prawda czy fałsz?

Jedzenie mięsa z wielu względów korzystnie wpływa na zdrowie. Przede wszystkim dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka oraz wspomaga proces wytwarzania hemoglobiny. A jak jest w przypadku czerwonego mięsa? Czy jest zdrowe, czy szkodzi? Na temat czerwonego mięsa krąży wiele teorii. Według jednej z nich powinno się je ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z domowego menu. Inni twierdzą, że jest ono niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jaka jest zatem prawda? 

Czerwone mięso, czyli jakie?

Mięsem czerwonym nazywa się mięso pochodzenia dużych zwierząt rzeźnych, ale także łownych. Zalicza się do niego mięso świń – wieprzowina, krów -wołowina i kaczek. Ale również baraninę, jagnięcinę, koninę, kozinę oraz dziczyznę. 

Zarzuty, że dieta bogata w czerwone mięso jest przyczyną chorób serca, cukrzycy czy nadwagi i otyłości, niewiele mają wspólnego ze stanem faktycznym. W rzeczywistości badania czerwonego mięsa, które wskazywały jego szkodliwość, dotyczyły mięs wysoko przetworzonych, gdzie znajdowało się sporo dodatkowych, niekoniecznie zdrowych i zupełnie niepotrzebnych składników. Czerwone mięso dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka oraz cennych składników mineralnych, takich jak cynk i żelazo. 

Czerwone mięso to źródło niezdrowych tłuszczów nasyconych

Rzeczywiście, w czerwonym mięsie znajduje się więcej tłuszczów nasyconych niż w mięsie białym. Co za dużo, to nie zdrowo. Wiadomo, jak z każdym produktem. Dlatego, aby zredukować ilość niezdrowych dla człowieka tłuszczów nasyconych, należy je poddać określonej obróbce termicznej. Np. grillowanie czy gotowanie na parze, sprawi, że niechciany tłuszcz się wytopi. Ponadto przy wyborze czerwonego mięsa warto wybierać te kawałki, które tłuszczu zawierają najmniej, jak np. polędwica wołowa. 

Czerwone mięso, wybieraj mądrze

Kiedy sięgamy po szynkę, kiełbasę czy boczek, powinniśmy wybierać produkty zdrowe, pochodzące ze sprawdzonego miejsca, gdzie wyrabiane są według tradycyjnych receptur. Bez chemii, wypełniaczy, czy polepszaczy smaku. Idealnie, jeśli w składzie takich produktów znajdziemy jedynie mięso oraz przyprawy. Dlatego szczególnie polecamy nasze produkty 100% naturalne. Pełne zdrowia, wyrabiane z polskiego mięsa, prosto z rodzinnej wędzarni z Podhala, która działa niezmiennie aż od 1994r. 

 

 

Dowiedz się więcej z naszego bloga...