Kiełbasa na grilla – jaką wybrać?

Kiełbasa na grilla – jaką znaleźć najlepszą?
Wiosna nadeszła. Powoli zaczyna się sezon grillowy. Niebawem zewsząd będzie można poczuć kuszący zapach pieczonego mięsa z rusztu.
Jednym z najczęstszych wyborów na grilla jest klasyk – czyli kiełbasa. Jest dostępna niemal w każdym sklepie, w szybki sposób można ją przygotować, wystarczy lekko naciąć. A do tego jest smaczna. Nasuwa się jednak pytanie – jaka kiełbasa na grilla jest najzdrowsza i najbardziej jakościowa?
Podział kiełbasy ze względu na zawartość wody
Zastanawiasz się, jaka kiełbasa na grilla będzie najlepsza? Jeśli jeszcze nie słyszałeś o podstawowym podziale, ze względu na trwałość i zawartość wody – koniecznie przeczytaj!
Kiełbasy dzieli się na:
- trwałe – czyli takie, które zawierają do 36 % wody. Tutaj zaliczamy kabanosy, salami oraz suchą myśliwską.
- półtrwałe – o zawartości wody między 36% a 56%. To na przykład: kiełbasa polska, jałowcowa oraz krakowska.
- nietrwałe – jak łatwo się domyślić o największej zawartości wody, nawet do 72%.
Im mniej wody zawiera kiełbasa, tym będzie bardziej twarda, ale przygotowana na grillu może być zbyt sucha. Podczas robienia zakupów na grilla, lepiej wybrać kiełbasę o większej zawartości wody.
Kiełbasa na grilla – zanim ją wybierzesz przeczytaj skład!
Najlepiej kupować kiełbasę w wyspecjalizowanych sklepach mięsnych, które cieszą się dobrą opinią. Kupując w takich miejscach masz większą pewność, że mięso jest świeże i dobrej jakości. W dużych sklepach ogólnospożywczych jakość kiełbasy może być niekiedy wątpliwa. Dlatego zanim wrzucisz kiełbasę do koszyka – przeczytaj jej skład.
4 wskazówki, które warto znać przed zakupem kiełbasy:
- Lista składników powinna być jak najkrótsza – idealnie jeśli w składzie jest jedynie mięso, tłuszcz i przyprawy (sól, czosnek, pieprz).
- Najlepiej jeśli osłonka kiełbasy jest naturalna i jadalna – z jelita wieprzowego.
- Unikaj kiełbas w gotowych marynatach – może i jest to większa wygoda i oszczędność czasu ale często są to produkty wysoko przetworzone i najczęściej złej jakości.
- Białko sojowe i pszenne, glukoza (cukier), skrobia ziemniaczana oraz glutaminian monosodowy (wzmacniacz smaku) – to oznaki składu o gorszej jakości, wypełniacze, które mają jedynie podnieść wagę kiełbasy.
Teraz wystarczy…zrobić zakupy
Wiesz już jakimi kryteriami się kierować przy wyborze kiełbasy i czego unikać. Zanim zdecydujesz się na zrobienie większych zakupów na grilla, możesz kupić po kawałku preferowanego gatunku kiełbasy i usmażyć na patelni. Dzięki temu sprawdzisz, która z kiełbas po przygotowaniu będzie smakować Ci najbardziej.
Polecamy nasze wyroby w 100% naturalne, które idealnie nadają się na grilla. Znajdziesz tam kiełbasy z “czystym” składem, bez konserwantów i sztucznych barwników. Wyrabiane w małej. rodzinnej firmie na podhalańskiej wsi.
100% NATURALNE
Miłego grillowania!
Maria Gąsienica, Gaździna z Podhala