Jak powstaje dobry kabanos ?

Popularna przekąska

W Polsce kabanosy stają się coraz bardziej popularne. Wcale nas to nie dziwi, te cienkie, dobrze wysuszone kiełbaski można zabrać ze sobą wszędzie. Czy to do pracy, na wycieczkę lub do szkoły jako szybka przekąska, idealnie sprawdzają się też na imprezach. Czy jednak wiesz, jak powinien smakować tradycyjny kabanos? Po czym poznać, że ta długa kiełbaska jest faktycznie dobrym, tradycyjnym produktem?

Skąd się wziął kabanos?

Historia kabanosów sięga XIX wieku. Mianem “kaban” określało się młodego wieprza, którego karmiono głównie ziemniakami. Dzięki temu mięso było wysokiej jakości. Te charakterystyczne, cienkie kiełbaski zaczęły powstawać po pierwszej wojnie światowej. Znacznie różniły się wyglądem i smakiem. Prawdziwą popularność kabanosy zyskały w okresie PRL-u. Stały się naszym ekskluzywnym towarem eksportowym.

Jak powstaje kabanos?

Kabanosy wytwarzane są z peklowanego mięsa wieprzowego. Im więcej mięsa w produkcie, tym oczywiście lepiej. Jak powstają nasze kabanosy? Najpierw mięso jest rozdrabniane i peklowane, dzięki czemu ma ten charakterystyczny, intensywny smak. Później dodawane są przyprawy, a na końcu kabanosy formowane są w długie i cienkie rurki, które są na końcu długo wędzone dymem z drewna bukowego.

Charakterystyczny trzask

Jak poznać prawdziwy kabanos? Dobry kabanos można poznać po charakterystycznym trzasku, przy przełamywaniu kiełbaski. Kabanos cechuje pomarszczona powierzchnia i charakterystyczny ciemnobrązowy a czasem ciemnoczerwony odcień. W środku widoczne są kawałki mięsa przeplatane białym tłuszczem. Dobry jakościowo kabanos powstaje według tradycyjnych receptur. Rodzaje kabanosów W naszym sklepie internetowym wedliny.pl znajdziesz trzy rodzaje kabanosów:

Kabanosy to w naszym sklepie numer jeden wśród naszych klientów. Zachwalają ich wyjątkowy smak i aromat. W ich składzie znajdziesz jedynie mięso i przyprawy. Zamów już teraz i poznaj ich wyjątkowy smak – pyszne kabanosy.

Dowiedz się więcej z naszego bloga...