Grzyby marynowane prosto z lasu!

U nas kupisz grzyby marynowane dla prawdziwych smakoszy

Borowiki, kurki, rydze – to prawdziwe skarby lasu! Dawniej niemal każda gospodyni miała w swojej spiżarni zapas przetworów na zimę. Wśród swojskiej kolekcji gościły również grzyby marynowane. Nic w tym dziwnego, grzyby potrafią doskonale wzbogacić smak wielu dań. 

Zanim złożysz zamówienie w naszym sklepie, poznaj czym charakteryzują się marynowane grzyby oraz jakie wartości odżywcze posiadają.

Borowiki marynowane (Prawdziwki)

Borowik szlachetny zwany potocznie prawdziwkiem, to jeden z najbardziej pożądanych grzybów jadalnych.

Dostarcza wielu zdrowotnych korzyści, mimo, iż  w 80% składa się z wody. Borowik zawiera również spore ilości białka, znajdziemy w nim również węglowodany oraz wielonienasycone ( najlepsze dla naszego zdrowia ) kwasy tłuszczowe. Borowik zawiera także fosfor, magnez, żelazo i potas oraz witaminy: A, B, C, D, E i PP. Jest też doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga proces odchudzania i usprawnia przemianę materii, a także jest niskokaloryczny, ponieważ 100 g borowików to zaledwie 23 kcal!

Kurki marynowane (Pieprznik Jadalny)

Pieprznik Jadalny to popularny gatunek grzyba, który znany jest również pod nazwą kurka lub lisiczka. 

Kurki to cenione grzyby, które długo zachowują świeżość, co jest ich ogromną zaletą. Mają szerokie zastosowanie w kuchni, a ich unikatowy smak zaskoczy nawet najbardziej wybredne podniebienia. Smak młodych kurek jest łagodny, starszych lekko pieprzny, stąd ludowa nazwa – pieprznik. 

Właściwości zdrowotne tych grzybów były znane już w starożytności i wykorzystywane w medycynie ludowej. Używano ich na problemy z wątrobą, narządem wzroku czy w celu poprawy odporności. Kurki zawierają hitinmannozę, jest to substancja zwalczająca robaki i pasożyty ludzkie, substancja ta potrafi też uszkodzić jajeczka pasożytów.

 Znajdują się w nich także witaminy: A, E, C, PP, D2, B1, B2, minerały: wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor, a szczególnie dużo miedzi i cynku. Kurki to jedne z najzdrowszych grzybów, które można przyrządzać, bez wstępnego obgotowania.

Rydze marynowane

Mają charakterystyczne intensywnie czerwone lub pomarańczowe kapelusze o średnicy około 10 cm. Pod kapeluszami znajdują się dosyć gęsto rozmieszczone blaszki o pomarańczowym kolorze. 

Rydze w 90% składają się z wody, są bogatym źródłem witamin z grupy B, a także C, D oraz E. Zawierają także spore ilości minerałów takich jak: cynk, fosfor, jod, fluor, mangan, magnez, miedź, potas, żelazo i wapń. Oprócz tego są źródłem cennego białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Rydze szczególnie polecane są dla wegetarian i wegan, ponieważ zawierają białko zbudowane z aminokwasów egzogennych, których organizm ludzki sam nie potrafi wytworzyć. Grzyby te dostarczają także cenny błonnik, który odgrywa istotną rolę w układzie trawiennym.

Zamów już teraz

Wszystkie nasze grzyby są zbierane w podhalańskich lasach.  Masz pewność, że otrzymujesz produkt naturalny, prosto z gór! Marynata do grzybów  jest wyrabianej według starej, domowej receptury. Zawiera: ocet, wodę, sól oraz przyprawy. Grzyby wraz z marynatą są szczelnie zamknięte w szklanym słoiczku.  Kup teraz i ciesz się ich wspaniałym smakiem!

 

Dowiedz się więcej z naszego bloga...