Dlaczego dobre wędliny to drogie wędliny?

Dlaczego dobre wędliny to drogie wędliny?
Na sklepowych półkach można znaleźć wędliny zarówno po 23 zł za kilogram, jak i takie, których cena sięga 300 zł za 1 kg. Dużą rozpiętość cenową znajdziemy też wśród kiełbas i innych przetworów mięsnych. Skąd biorą się tak duże różnice w cenach? I dlaczego dobre wędliny to drogie wędliny? Czym tak naprawdę różnią się produkty najtańsze od najdroższych? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w tym artykule.
Zawartość mięsa
Kupując przetwory mięsne, warto sprawdzić, jaka jest w nich faktyczna zawartość mięsa. Bardzo często te tańsze wyroby wędliniarskie mają zdecydowanie mięsa w porównaniu do swoich droższych odpowiedników. Zamiast mięsa producenci, aby zwiększyć wagę produktu, często dodają różne wypełniacze, jak np. białko sojowe, wodę, ale także i wiele innych dodatków.
Czy różnice w zawartości mięsa mają wpływ bardziej na smak, czy na walory zdrowotne dla organizmu?
To może być zaskakujące, ale tańsze wędliny w smakowitości często przypominają te droższe. A to dlatego, że używane są w nich podobne mieszanki przypraw. Najważniejszą różnicę między wyrobami z najniższej półki a tymi bardziej ekskluzywnymi, stanowi receptura. Na szczęście każdy konsument może sprawdzić obecnie, ile jest mięsa w danym produkcie. Producenci mają obowiązek podawania takich informacji na etykiecie.
Nawet na stoisku mięsno-wędliniarskim, gdzie sprzedawane są towary na wagę, bez opakowań, mamy prawo zapytać sprzedawcę, jaki jest skład danego produktu. Obowiązkiem pracownika sklepu jest pokazanie nam etykiety z informacją, co zawiera produkt.
MOM – zmora tanich wyrobów mięsnych
W przypadku kiełbas i mielonek może się okazać, że w składzie znajduje się tajemnicze MOM. Czym jest? To mięso oddzielone mechanicznie od kości, a więc może zawierać skórki, ścięgna, chrząstki oraz tłuszcz. To wszystko jest mielone, aby nie było dla nas wyczuwalne podczas jedzenia. Przyznacie sami, że jest to surowiec niezbyt wysokiej jakości… Stąd może wynikać niższa cena takich wyrobów. Zwykle gorsze jakościowo wyroby zawierają więcej tłuszczu. Dlaczego producenci tak chętnie dodają go do wyrobów? Jest on nie tylko kolejnym tanim wypełniaczem, lecz także i przy okazji istotnym nośnikiem smaku.
Jak rozpoznać dobrą wędlinę?
Przede wszystkim po cenie i etykiecie. Tanie wyroby nie będą zawierać dużej ilości mięsa. Dlatego w trosce o własne zdrowie warto postawić na lepsze jakościowo wędliny. Wybierz produkty od sprawdzonych producentów, którzy kierują się jakością, a nie ilością oraz działają według tradycyjnych metod produkcyjnych. Wędliny bez GMO, antybiotyków czy hormonów wzrostu znajdziesz w naszym sklepie wedliny.pl Postaw na zdrowie i wyrazisty smak! Szczególnie polecamy nasze wędliny 100% naturalne.