Dlaczego wybrać wędliny naturalne?

Większość żywności oferowanych obecnie w sklepach jest dosłownie nafaszerowana „chemią”. Konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i cała gama innych substancji, mających udawać prawdziwe, naturalne smaki. Tych zaś w tradycyjnych sklepach już się niemalże nie uświadczy…
Przetworzona żywność jest równie powszechna, co szkodliwa. Nie tylko wypacza pojęcie tego, jak jedzenie smakować powinno, ale i ma niekorzystny wpływ na organizm. Branża wędliniarska i mięsna nie są tu wyjątkami. Powszechnie znane są praktyki polegające na nastrzykiwaniu mięsa wodą czy wypełniaczy ze skrobi kukurydzianej. Sama produkcja mięsa w dużej mierze opiera się na poddawaniu hormonów i antybiotyków, pozwalającym osiągnąć szybki wzrost masy. I odkładających się w mięsie, by później wylądować na naszych talerzach…
Dlatego też tak wiele osób decyduje się na zmianę.
Pragnie naturalnych wędlin, prawdziwego mięsa, sprawdzonych receptur.
Produkcja wędlin tradycyjnych odbywa się według receptur mających niekiedy dziesiątki lat i przekazywanych sobie przez kolejne pokolenia masarzy.
Mięso pochodzi z małych, regionalnych hodowli, gdzie zwierzęta karmione są zdrową, naturalną paszą.
Dzięki takiej bazie można uzyskać wędliny naturalne, pachnące i smaczne.
Proces produkcji
Wędliny, jakie znamy z większości sklepów, produkowane są w sposób przemysłowy. Dzięki temu z jednego kilograma mięsa można uzyskać bez problemu 1,5kg wędliny, a w przypadku najbardziej pomysłowych producentów – jeszcze więcej. Oczywiście odpowiadają za to dodatki typu skrobia oraz duże ilości wody, dodawanej przy produkcji.
Wędliny naturalne tymczasem produkowane są w zupełnie odwrotny sposób. Tu, by uzyskać kilogram wyrobu, używa się 1,1 – 1,3kg mięsa. Daje to więc smak bogaty, skoncentrowany, prawdziwie mięsny. Pyszny. Sama wędlina jest zaś dużo bardziej zdrowa.
Druga różnica widoczna jest na liście dodatków. W przypadku wędlin „sklepowych”, masowo produkowanych, prócz mięsa, wody i substytutów białkowych obecna jest cała lista dodatków. Najróżniejszych. Odpowiadających za kolor, smak, zapach, świeżość, konsystencję…
Wędliny naturalne dodatki sprowadzają do przypraw. To wystarczy. One podkreślają smak i zapach mięsa, a wędzenie pozwoli na długie przechowywanie. Nie jest potrzebne nic więcej, bo i po co?
Sól i pieprz, czosnek i majeranek, tymianek i cząber.. Tak prosto, a tak pysznie.
Najważniejsze zalety
Co wskazać jako najważniejszą zaletę wędlin naturalnych? Smak i zapach, bez wątpienia. Dosłownie czaruje kubki smakowe, przypomina, jak powinno smakować jedzenie.
Wędliny tradycyjne pozwalają też jeść zdrowo. Unikać chemii, która i tak atakuje nas na każdym kroku.
Dlatego warto wybrać smak prawdziwych wędlin, a odstawić ten sztucznie wzmocniony i „ulepszony”.
By jeść, właśnie dla samego smaku, a nie tylko po to, by zabić głód.