Dlaczego drewno bukowe do wędzenia?

Drewno do wędzenia
Proces wędzenia wymaga nie tylko doboru odpowiedniego drewna, by nadać produktom odpowiedni smak, lecz również jego odpowiedniego przygotowania. Drewno do wędzarni powinno być: suche, pozbawione zanieczyszczeń i nie może być spróchniałe. To właśnie wędzenie dodaje mięsu charakterystycznego smaku, a jednocześnie, w trakcie wędzenia z produktów wyparowują resztki wody. Dzięki temu wędliny, kabanosy czy kiełbasy będą miały dłuższy termin przydatności do spożycia. Dobrze uwędzone mięso spokojnie poleży w suchym miejscu nawet kilka miesięcy.
Jakie drewno do wędzenia jest najlepsze?
Ile osób tyle opinii. Istnieją pewne zalecenia dotyczące połączeń mięsa z drewnem do wędzenia – do cięższych mięs, takich jak wołowina i wieprzowina, zaleca się drewno twarde. W przypadku delikatniejszych mięs jak na przykład kurczak i ryby, producenci wyrobów mięsnych polecają lżejsze drewno liściaste. Najlepsze drewno do wędzenia pochodzi z drzew liściastych. W Polsce mamy bardzo bogaty wybór drzew, np. jabłoń, wiśnia, śliwa, grusza, ale też olcha, buk i dąb.
Jakiego drewno do wędzenia używamy?
Dobór odpowiedniego drewna do wędzenia ma ogromne znaczenie dla efektu końcowego – aromatu, smaku oraz koloru przygotowywanych mięs. Pamiętajcie, że nie zawsze kiełbasa czy szynka musi mieć brązowy kolor po wędzeniu. Czasami możemy otrzymać kolor ciemno czerwony lub złoty. Wszystko zależy jaki rodzaj drewna wybierzemy i jak długo będzie trwało wędzenie.
Nasze produkty są wędzone dymem z drewna bukowego. Dzięki dymowi z buczyny wyroby uzyskują smakowity, cytrynowy kolor i dość intensywny aromat. Aby dobrze uwędzić produkty należy wytworzyć sporą dawkę gorącego dymu. Dlatego używamy dużych kawałków drewna. Nasze produkty dodatkowo wzbogacone są różnymi ziołami i przyprawami, takimi jak: liście laurowe czy ziele angielskie. W ten sposób otrzymujemy bukiet zapachów i smak niepodobny do żadnego innego.
Poznaj nasze produkty bez konserwantów, GMO i hormonów wzrostu. Szczególnie polecamy te 100% naturalne.