Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Czym jest sól peklująca i dlaczego nie trzeba się jej bać?

2022-04-25
Czym jest sól peklująca i dlaczego nie trzeba się jej bać?

Czym jest sól peklująca?

Czym jest sól kuchenna, większość osób na pewno wie. Ale czym jest tajemnicza sól peklująca i do czego służy? Mało kto wie, że peklowanie to po prostu konserwowanie żywności za pomocą soli. Peklowanie znane jest i nadal praktykowane od co najmniej kilku wieków! Sól peklująca zawarta w solance wpływa na smak mięsa, utrwala jego zapach oraz, co najważniejsze przedłuża trwałość produktów.

Sól peklująca, a zwykła sól – czym się różnią?

Przede wszystkim chodzi o dodatek azotynów lub azotanów. Z tego powodu sól peklowa nie nadaje się do bezpośredniego spożycia na co dzień, a więc nie możemy za jej pomocą doprawić np. obiadu. Sól peklującą można stosować wyłącznie do przygotowywania solanki do peklowania wędlin.

Co ciekawe sól kuchenna ( spożywcza) stanowi jeden z elementów soli peklowej. Pod wieloma względami sól peklowa i zwykła wcale nie różnią się aż tak bardzo od siebie. Niezależnie której soli użyjemy – w obu przypadkach solanka sprawi, że poddawane obróbce składniki (np. mięso) będą miały słony smak i pozbawione zostaną nadmiaru wody. Jednak sól peklująca, wzbogacona dodatkowo o azotyny lub azotany, działa szybciej, a ponadto zapobiega namnażaniu się groźnych dla zdrowia bakterii, co jest bardzo ważne przy produkcji wędlin na większą skalę.

Czy sól jest niezdrowa?

Z całą pewnością nadmiar spożywanej soli nie sprzyja zdrowiu – podobnie jak jej niedobór. Sól ma ponad tysiąc różnych zastosowań, nie tylko kulinarnych, ale również medycznych czy innych.

Czy zatem sól peklowa jest niezdrowa? Spożycie bezpiecznego, przygotowanego w higienicznych warunkach mięsa, które jest zakonserwowane za pomocą soli peklowej nie szkodzi zdrowiu. A raczej wpływa na jego ochronę, ponieważ jak już wyżej wspomnieliśmy, sól peklująca zabija drobnoustroje, które mogłyby nam zaszkodzić.

Czy peklowanie mięsa jest konieczne?

Po co w ogóle używać takiej soli? Zwykła nie wystarczy? Dzięki peklowaniu, poza zabezpieczeniem mięsa przed drobnoustrojami z mięsa odprowadzany jest również nadmiar wody. Dzięki temu wyroby są dłużej przydatne do spożycia.

Gdzie kupić dobre, zdrowe wędliny?

W naszym sklepie internetowym wedliny.pl szczególnie polecamy wędliny w 100%naturalne. W ich składzie nie znajdziesz chemii a jedynie mięso, sól peklującą i przyprawy. Zajrzyj na stronę i ciesz się pysznymi wyrobami prosto z gór.

Zaufane Opinie IdoSell
4.90 / 5.00 30 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-04-11
Wędliny z najwyższej półki , wszystko bardzo smaczne ładnie zapakowane i opisane z czystym sumieniem mogę każdemu polecić.
2023-04-10
Zawsze wszystko super
pixel