Cała prawda o konfiturach

Domowe konfitury
Zaczynając od deserów, przez proste kanapki z twarogiem udekorowane dżemem, po konfiturę z żurawiny, która od dawna kojarzy się z ciągnącym, góralskim oscypkiem z grilla. Konfitury towarzyszą nam od zawsze. Wybierając przetwory owocowe warto wiedzieć, co powinno, a co nie powinno znajdować się w ich składzie, tak aby móc cieszyć się smakiem owoców, nie szkodząc przy tym swojemu zdrowiu.
Poznaj nasze domowe konfitury- wyrabiane według domowej receptury, pełne smaku i witamin!
Konfitura z Brusznicy
Powstaje z owoców borówki czerwonej, w smaku przypomina przetwory z żurawiny. Ma intensywny słodki posmak, przełamany kwaskowatą nutą.
Owoce borówki czerwonej mają działanie antyseptyczne oraz moczopędne, zmniejszają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych, świetnie wzmacniają odporność oraz sprawdzają się w leczeniu pierwszych oznak przeziębienia. Konfitura z tych owoców ma pozytywny wpływ również na układ sercowo-naczyniowy, dodatkowo obniża poziomu cholesterolu LDL oraz zwiększa poziomu cholesterolu HDL.
Konfitura z czarnej jagody
Czarna jagoda od wieków jest znana, ceniona i stosowana w medycynie naturalnej czy też ludowej.
W smaku słodko-kwaśna, doskonale nadaje się jako dodatek do ciast i deserów.
Czarne jagody są bogate w składniki odżywcze – zawierają kwasy owocowe, minerały, garbniki i antocyjany, które dobrze wpływają na układ pokarmowy i krwionośny. Warto wspomnieć, że czarna jagoda również bardzo dobrze wpływa na wzrok.
Konfitura z jeżyn
Owoc jeżyny jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, można pokusić się o stwierdzenie, że to owoc zdrowia i młodości.
Jeżyny to owoce, które mają nie tylko ciekawy słodko-kwaśny smak, ale także przynoszą wiele korzyści dla zdrowia, dzięki zawartości antocyjanów działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo.
Flawonoidy zwalczają natomiast wolne rodniki, a także uszczelniają naczynia krwionośne. Jeżyna jest źródłem witaminy C, A i witamin z grupy B. Ma działanie antybiotyczne, zwalcza zgagę, zaparcia i biegunkę, działa moczopędnie, napotnie, wykrztuśnie, dzięki czemu pomaga zwalczać przeziębienie i stany gorączkowe.
Konfitura z malin
Maliny to prawdziwy skarb! Zawierają związki antyutleniające i antyzapalne takie jak antocyjany, flawonoidy, taniny, resweratrol oraz witaminę C. Mają właściwości antynowotworowe i antywirusowe, a co za tym idzie – zmniejszają niepożądane stany zapalne.
W malinach występuje związek o nazwie rheosmin, może być pomocny w zwalczaniu otyłości i otłuszczenia wątroby, ponieważ przyspiesza metabolizm komórek tłuszczowych, dzięki czemu odkłada się mniej tłuszczu.
Konfitura z malin zawiera również sporą ilość potasu, magnezu, wapnia, co wzmacnia serce i regulujące ciśnienie krwi. Maliny zawierają też sporo miedzi i żelaza, są więc pomocne w niedokrwistości. Występuje w nich także zeaksantyna i luteina – związki poprawiające widzenie. Maliny zawierają kwas salicylowy, (czyli taki związek jak w aspirynie), mają właściwości napotne, rozgrzewające, dlatego są od wieków wykorzystywane do zwalczania przeziębień, w stanach gorączkowych.
Mają właściwości rozkurczające, łagodzą bóle menstruacyjne, zawarty w malinach potas poprawia jędrność skóry.
Konfitura z żurawiny
Żurawina ma liczne właściwości lecznicze, o których wiadomo od dawna. Medycyna ludowa zaleca stosowanie żurawiny w przeziębieniach, przy anginie, schorzeniach reumatycznych, na problemy z pęcherzem a także na przemęczenie.
Co ciekawe, współcześnie wiele leków tworzonych jest na bazie żurawiny.
W owocach żurawiny gromadzą się w dużym stężeniu substancje o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych – proantocyjanidyny, które m.in. chronią wątrobę, obniżają poziom cukru we krwi oraz działają pozytywnie na serce – wzmagają siłę jego skurczu. Jednak najbardziej znany jest korzystny wpływ żurawiny na układ moczowy.
Zalety odżywcze żurawiny: jest bogatym źródłem witamin A, C i witamin z grupy B.
Gdzie można kupić prawdziwe, domowe konfitury?
Wszystkie nasze konfitury są przygotowywane według domowej receptury, mają dobry skład i są pełne wartości odżywczych!
Zamów je tu i ciesz się dobrym zdrowiem:
- Konfitura z Brusznicy
- Konfitura z czarnej jagody
- Konfitura z jeżyn
- Konfitura z malin
- Konfitura z żurawiny